Mrita ( Enni élvezet, vagy kaland csupán? )

2013/01/20

Gombával csirkemellel töltött pita

Kategória: Uncategorized — Címke:, — mrita @ 18:26
Az újévi pitával együtt készítettem ezt a gombával, csirkemellel töltött pitát. Hát mennyei volt. A pita készítést itt megtaláljátok, de ha nincs kedvetek ily módon készíteni, úgy két csomag (8 lappból álló) réteslapot lehet használni a pita elkészítéséhez.
A töltelék hozzávalói:

  • 1/2 kg gomba
  • 1 db csirkemell
  • 1 nagyobb hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • olaj
  • bors
  • oregánó
  • kakukkfű
  • bazsalikom
  • szezámmag
Elkészítés:
Az apró kockákra vágott hagymát a felforrósított olajon megpárolom, hozzáadom a felaprított kaliforniai paprikát. Persze lehet másfajta paprikát használni, én az íze és a színe miatt  tettem bele piros kaliforniai paprikát. Hozzáadom a kisebb csíkokra vágott csirkemellet és tovább párolom, majd ha fehéredni kezd a csirkehús, hozzáadom a felszeletelt gombát, sózom borsozom, megszórom oregánóval, kakukkfűvel, bazsalikommal. A sűrített paradicsomot pici vízzel felhígítom és hozzáöntöm a gombás raguhoz és szép lassú tüzön készre főzöm. Hagyom kihülni a tölteléket. Közben a sütőt  180 fokra előmelegítem. 
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, ha réteslapokkal dolgom, akkor belefektetek egy réteslapot, melyet ecsettel, vagy olajszóróval megszórok olajjal, majd megy rá a következő, megint olaj, így 9 réteslapot elhelyezek, hogy közben megolajozom a lapokat, erre megy rá a töltelék fele, ráhelyezek egy réteslapot, arra a másik fele, ezt beborítom egy réteslappal, olaj és amíg van réteslapom így folytatom. A ragum levét amikor a tölteléket elhelyezem nem teszem bele, hanem a végén, amikor összeállítottam a pitámat akkor fogom ráönteni. Amikor kkkész vagyok az összeállítással, akkor ha négyszögletes tepsiben készítem, felkockázom, ha ködalakúban akkor cikkelyekre vágom, ekkor öntöm le a ragu levével és megszórom  szezámaggal. Sütőbe tolom és kb. 1 órát sütöm. A sütöm középső részébe helyezem, kb. 50 perc után az alsó polcra teszem, hogy alul is megsüljön. Amikor barnulni kezd a teteje lefedem papírral, hogy ne égjen le.



Jó étvágyat!!!



2013/01/02

Sajtos virslis falatkák

Kategória: Uncategorized — mrita @ 17:51
Mielőtt a sajtos virslis falatocskákról írnék, szeretném mindenkinek megköszönni, hogy idén is velem tart.
Remélem MINDENKINEK jól teltek az ünnepek, s úgy sikerültek, ahogy szerették volna.
Idén újévre is megsütöttem az újévi pitát a görög hagyományoknak megfelelően, amibe pénzérmét helyezek. Idén is a fiam részében volt a pénzérme remélem, szerencsét hoz neki.
Ezeket a virslis falatkákat még tavaly készítettem, kipróbáltam, hogy a krumplis joghurtos tészta amiből pogácsákat készítettem milyen lehet virslivel. Gondoltam ez egy olyan étel ami a szilveszteri büféasztalra pont illik. Kettő az egyben, mert készítettem pogácsákat és virslis falatkákat is.
Hát nagyon finomak lettek.
Hozzávalók:
kb.40-45  dkg krumpli (megfőzve, áttörve)
· 1,5 dl tej
· 5 dkg élesztő (5 dkg)
· 1 tk cukor
· 2 tk só
· 1 egész tojás + 1 tojás a kenéshez
· 5 ek joghurt
· 5 evőkanál étolaj
· 10-15 dkg sajt (a tetejére kell)
· kb 40-45  dkg liszt
Elkészítés:
A tejet fellangyosítottam, hozzáadtam a cukrot és ebbe belemorzsoltam az élesztőt és hagytam, hogy felfusson. A krumplinyomón átnyomott krumplihoz hozzáadtam a joghurtot, olajat, sót, és élesztős keveréket és annyi lisztet, hogy jól nyújtható tésztát kapjak, amit kb1 cm magasra kinyújtottam. A tésztát megfeleztem az egyik feléből pogácsákat  szaggattam ki. A tetejét megkentem felvert tojással és megszórtam reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőbe toltam és kb  35 perc alatt elkészültek a pogácsáim.
A másik felét felkockáztam és közepükbe virslit helyeztem és összehajtottam a tésztát, Szintén megkentem tojással és megszórtam reszelt sajttal. Hát még finomabbak lettek, mint a pogácsák. Legközelebb a virsli mellé egy kis mustárt, vagy kechupot is teszek, godolom így még finomabbak lesznek.
Jó étvágyat!!!

A honlap lelke a WordPress