Mrita ( Enni élvezet, vagy kaland csupán? )

2012/01/08

Pita

Kategória: Uncategorized — Címke: — mrita @ 19:39

Már nagyon sokszor szerettem volna feltenni a pita tésztájának receptjét, de valahogy nem volt rá kellő időm.

Valójában csak akkor szoktam, így házilag elkészíteni a lapokat, amikor egy kicsit több időm van.
A pitát szoktam leveles tésztával, vagy réteslappal készíteni. Erről már írtam. 
Idén azonban elkészítettem saját magam az alábbiak alapján:

Pita (tésztája 2 adagra való)


Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 3-3,5 dl langyos víz
  • 3 evőkanál olaj
  • 1,5 teáskanál só

Elkészítés:
Egy tálba szitálom a lisztet,  mélyedést készítek A közepébe, ahová beleöntöm az olajat. A sót a 3,5 dl langyos vízhez adom és összekeverem. Apránként adagolom a liszthez a vizet és tésztát gyúrok belőle. Azért adagolom apránként a vizet, mert a liszttől függ, hogy mennyit vesz fel, hol 3 dl, hol 3,5 dl. Rugalmas tésztát készítek, alaposan kidolgozom. Ezt este elkészítem és folpakkal becsomagolom, vagy jól zárható műanyag dobozba teszem és egy éjszakára hóütőszekrénybe teszem. Nem feltétlenül fontos,de jobban lehet vele dolgozni.
Másnap előveszem, lisztezett gyúródeszkán dolgozom a tésztával. Golf labdányi darabot csippentek a tésztából, két tenyerem között alaposan összegyúrom, majd a lisztezett deszkára teszem és nyújtófával vékony lappá nyújtom, úgy hogy mindig lisztezem közben, nehogy a nyújtófára ragadjon.
Mielőtt nekilátok kinyújtani a tésztalapot a sütőt bekapcsolom és előmelegítem. A kinyújtott lapot a tepsibe helyezem és betolom a sütőbe és megszikkasztom, amikor már egy kicsit kemény kiveszem és félreteszem.

Szikkasztott lap

Pitánként 2 ilyen szikkasztott lapot készítek. Én most 4 ilyen lapot készítettem, mivel két pitát készítettem.

A tepsimet beolajoztam. A tésztából két kis labdacsot lecsippentettem, egyenként jól összegyúrtam, egy picit kinyújtottam, kb egyforma kis lapokat készítettem, pici olajjal megkentem az egyik lapot és ráhelyeztem a másik lapot és így együtt nyújtottam tovább és liszteztem és nyújtottam, hogy nagyobb legyen, mint a tepsim, hogy ha a töltelék belemegy rá lehessen hajtani.

A kiolajozott tepsibe helyezem a kinyújtott lapot egy pici olajjal megkenem,erre megy a megszikkasztott lap, erre a töltelék fele,

Erre szintén egy dupla lapot nyújtok a feljebb írtak alapján.ezzel befedem a tölteléket. A lelógó lapot ráfordítom, egy pici olajjal meghintem, vagy bespriccelem, és mehet az előmelegített sütőbe sülni.erre ráhelyezem a következő megszikkasztott lapot,  majd a töltelék másik felét.

(180 fokos alsó-felső fokozat) Amikor elkezd pirulni sütőpapírral letakarom és visszateszem sülni. Néha a sütőpapírt egy picit bespriccelem vízzel. Kb. 1 órát sütöm.


Különféle töltelékkel lehet készíteni.
A spenótos töltelékről már itt!

Újévkor mi túros, túros, sajtos pitát (τυροπιτα) szoktunk készíteni.

Hozzávalók:
  • 50 dkg túró
  • 4-5 tojás
  • 6-7 evőkanál joghurt, vagy tejföl
  • bors
  • 20-25 dkg feta sajt
Elkészítés:
A fetát apró darabokra töröm a többi hozzávalót hozzáadom, sózom, picit borsózom és összekeverem. Amukor a pitába töltöm alá egy kis búzadarát szórok.

Sok minden mással is meglehet tölteni. A tészta készítése egy kicsit macerás, de megéri, mert finom.
Jó étvágyat!!!

A honlap lelke a WordPress