Mrita ( Enni élvezet, vagy kaland csupán? )

2011/12/31

BOLDOG, BÉKÉS, GAZDAG ÚJ ESZTENDŐT!

Kategória: Uncategorized — mrita @ 17:49
Boldog, békés, szeretetben, egészségben, sikerekben gazdag, új esztendőt kívánok, minden olvasónak!
Trényi Péterné: 2012-re
Az új évnek küszöbén
csak annyit kívánok
jövőre váljon valóra
minden apró álmod.
A jó Isten adjon
erőt, egészséget,
örömöt, boldogságot,
lelki békességet.
Anyagiakban se
legyen hiányod,
Boldog új évet kívánok.
Forrás: Szilveszter

A kelet varázsa, avagy a thrákiai baklava

Kategória: Uncategorized — mrita @ 08:53

A baklava mint tudjuk egy
török édesség, de a görögök is igen kedvelik és készítik. Többféle recept
létezik. Gyermekkoromban sokat ettük, mert a nagyim nagyon szerette. Görög
változata is többféle van, területenként egy kicsit másképp készítik. Az interneten
találtam a baklava trákiai változatát. Eredeti recept itt található.
Magam most készítem először. Remélem finom lesz.
Hozzávalók:

A sziruphoz:
  • 1 bögre cukor
  • 1,5 bögre víz
  • 0,5 bögre méz
  • 1 citrom reszelt héja
  • ½ citrom leve
  • 1 fahéj (egész)

A töltelékhez:
  • 1,5 bögre darált dió
  • 8 db aszalt füge
  • ½ bögre szezámmag
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál őrölt
    szegfűszeg
  • 1 rumaroma

 A tésztához:
  • 16 db réteslap
  • 20 dkg vaj, vagy margarin

Elkészítés:
A
fügét apró kockákra vágom, egy edénybe helyezem, hozzáadom a mazsolát és
rummal, vagy rumaromával leöntöm és hagyom benne, hogy felszívják a rumot.
A
szirup hozzávalóit egy edénybe helyezem és összefőzöm. A sütőt előmelegítem 180
fokra (első-felső).
A
szezámmagot teflon serpenyőben zsiradék nélkül egy picit megpirítom.
A
tölték hozzávalóit egy edénybe és összekeverem.
A
tepsit kivajazom, belehelyezem a réteslapot, megkenem olvasztott vajjal, vagy
margarinnal, erre jön egy újabb lap, azt is megkenem, erre megy egy következő
lap azt is megkenem, jön rá a következő azt is megkenem és szórok rá a
töltelékből. Erre megy megint egy lap, rá vaj, újabb lap, vaj, újabb lap vaj,
töltelék és ez megy míg az egészet be nem fejezzük. A tetejét vajjal megkenem,
felkockázom, minden kocka tetejére vagy diódarabot, vagy szegfűszeget helyezek,
én diót helyeztem és ment a sütőbe. A középső helyre tettem a sütőbe és egy órán át
sütöttem. 

Kivettem a sütőből és leöntöttem a kihűlt sziruppal.
Majd beszámolok, hogy ízre milyen lett, holnap.
 Jó étvágyat!!!



Régebbi bejegyzések »

A honlap lelke a WordPress