Mrita ( Enni élvezet, vagy kaland csupán? )

2011/11/05

Túros és mákos batyu egészségesebb változata

Kategória: Uncategorized — mrita @ 14:13
Tegnap este készítettem a túros és mákos batyukat, hogy ma reggel a családommal ezeket fogyasszuk el. A reggeli kiegészítéseként finom kakaót készítettem. A batyuk elkészítésénél most is a lisztekkel, variáltam, hogy ami finom, az legyen egészségesebb.



Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt (30 dkg Graham teljes kiőrlésű liszt, 10 dkg tk. rozsliszt , 30 dkg finomliszt)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 3,5 dl tej
  • 6 dkg margarin
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só
Túros töltelék:
  • 30 dkg túró
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 tojás fehérje
  • 1 citrom reszelt héja
Mákos töltelék:
  • 10 dkg darált mák
  • 1,5 dl víz
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál baracklekvár
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 csomag mazsola
  •  2 evőkanál rum a mazsola áztatásához
Elkészítés:
Kelt tésztát készítek. 1 dl tejet fellangyosítok, beleöntök 1 kanál cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hozzáadok 3 evőkanál lisztet és alaposan elkeverem, meleg helyre teszem és kovászt készítek belőle.
A tojás sárgáját a cukorral alaposan kikeverem, hozzáöntöm a tejet, a csipet sót és alaposan összekeverem. Egy  mély tálba öntöm a liszteket, összekeverem, közepükbe mélyedést készítek, ebbe öntöm a kovászt és a többi alapanyagot, fakanál segítségével hólyagosra dolgozom. Végül hozzáadom az olvasztott margarint és jól összedolgozom vele a tésztát. Konyharuhával letakarom, meleg helyen egy jó órát kelesztem.
A mazsolát egy tálba teszem és rummal leöntöm és hagyom, hogy benne ázzon. Közben elkészítem a túros és mákos tölteléket. A tojásfehérjéket habverő segítségével kemény habbá verem, hozzáadom a cukrot, a szitán áttört túrót és vaníliás cukrot, a beáztatott mazsola felét, a reszelt citromhéjat és gyengéden összekeverem. Így kész van a túros töltelékem.
A vizet felteszem egy edénybe főni, beleöntöm a cukrot és szirupot készítek belőle, ebbe belekeverem a mákot és tovább főzöm. Ha megfőtt leveszem a tűzről és hozzáadom a baracklekvárt, a reszelt citromhéjat, a mazsolát és alaposan összekeverem, elkészült a mák töltelékem.

Amikor megkelt a tésztám lisztezett deszkára borítom, gyengéden átgyúrom és kb.  1 centiméteresre nyújtom. Kb. 10 cm négyzeteket négyszögeket vágok, közepükbe túró tölteléket, a másik felébe pedig mákost tölteléket teszek. Majd a négyszögeket keresztbe összehajtogatom. Vajazott, lisztezett tepsibe egymásmellé szorosra elhelyezem, s még egy fél órát kelesztem. Előmelegített sütőbe (közepesen forró) sütöm. Ha megsültek deszkára borítom, meghintem vaníliás cukorral vegyített porcukorral. Tálaláskor szedem szét a táskákat.
Megint bezsebelhettem családom dicséretét.

Jó étvágyat!!!
Sütés előtt

Sütés után, megszórva porcukorral

A honlap lelke a WordPress