Mrita ( Enni élvezet, vagy kaland csupán? )

2011/01/31

Forró csokoládé

Kategória: Uncategorized — mrita @ 20:53
Ma a családom ebben a hideg időben forró csokit kívánt este fogyasztani. Hát a tegnapi fánkos bűnözés után ma meg forró csokoládé gondoltam. Körülnéztem, hogy tudok-e készíteni, azaz hogy vannak-e hozzávaló alapanyagok. Hát volt és bűnbe estünk. Ebben a hideg időben nemcsak a forralt bor finom, hanem a forró csokoládé, amely nemcsak testünket melegíti, hanem lelkünket is. Kitűnő melegítő ital a téli hónapokban.
Kedvenc csokinkból – Boci étcsokoládé – készítettem általában van itthon, mert édesszájúak vagyunk. A Boci szinte hungarikumnak számít, 1927 óta gyártják.

Volt itthon kalács is, így vacsorára vajas kalácsot fogyasztottunk forró csokoládéval.
Forró csokoládé
Hozzávalók:
• 1 tábla Boci étcsokoládé
• 6 dl tej
• 3 dl tejszín
• vanília cukor
• cukor ízlés szerint

• fahéj

Elkészítés:

A csokit vízgőz fölött felolvasztom, amikor már folyékony hozzáadom a vaníliás cukrot, kevés cukrot, (mert nem szeretjük, ha túl édes) fahéjat. Alaposan kikeverem, nehogy csomós legyen. Majd apránként hozzáadom a meleg tejet és meleg tejszint. Istenien finomra sikerült.
Gondoltam, hogy egy kis tejszínhabbal feldíszítem és megbolondítom, de a családom lebeszélt róla.
Édesszájúaknak csodálatos ital.

Szoktam itthon tartani Choco Chocot a Dr. Oetkertől, amely tejjel és vízzel egyaránt elkészíthető. Sűrű, krémes forró csoki készíthető belőle. Szintén nagyon finom.

Hallgassunk egy kis csokoládéval kapcsolatos zenét:

Chocolate Song
The Chocolate Song
The Chocolate Song

2011/01/30

Szalagos fánk

Kategória: Uncategorized — mrita @ 17:28
Január hatodikával elkezdődött a farsangi időszak, amely Hamvazó szerdáig tart. A családom a héten említette, hogy ebben a farsangi időszakban még nem készítettem fánkot. Tudjuk, hogy a fánk a farsang egyik jellegzetessége. Úgy gondoltam meglepetésként készítek szalagos fánkot. Horváth Ilona szakácskönyvéből készítettem mindig is a finom szalagos fánkot.

Szalagos fánk
Hozzávalók:
• ½ kg liszt
• 3 dkg élesztő
• 5 dkg porcukor
• 5 dkg vaj
• 2 tojás sárga
• kb. 1/1 l tej
• csipet só
• 1 kis pohár rum
• a sütéshez kb. 1 l olaj
• csipet só

Elkészítés:

Nagyon fontos, hogy a helyiség meleg legyen ahol készítjük, a liszt előmelegített legyen, sőt még gyúródeszka és a konyharuha is amellyel letakarjuk.
3 dl langyos tejjel, az élesztővel, 1 evőkanál porcukorral és 3 evőkanál liszttel kovászt készítünk. Közben a maradék porcukrot a tojás sárgával kikeverem és hozzáadom a kovászhoz, jól összekeverem. Majd a langyos vajat is hozzáadom és elkeverem, hozzáadom a lisztet, a maradék tejet, amibe a sót elkevertem, és a kis pohár rumot.. Géppel alaposan összedolgozom, míg lágy kalács sűrűségű tésztát nem kapok. Tetején megszórom egy kis liszttel és letakarom és langyos helyen kb. másfélszeresre kelesztem. KB 1 órát kel a tészta.

Lisztezett gyúródeszkára borítom, kezemmel ujjnyi vastagra szétnyomkodom és vizespohárral kiszaggatom. Konyharuhával letakarom és még kb. fél órát kelesztem. Közepüket ujjammal megnyomom. Nagyon oda kell figyelni, hogy túl ne keljen a tészta, mert akkor nem lesz csak szalagos.
A fánkokat középforró olajban megsütöm úgy, hogy a benyomott oldalukat sütöm meg először, majd csak utána a másik felét. Mindig csak annyit süssünk ki amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre. Szűrőkanállal kiszedem, ha megsültek és papírtörlővel bélelt tálra szedem. Tetejüket vaníliás cukorral elkevert porcukorral hintem meg. 28 darab készült el ebből a mennyiségből.

Saját készítésű baracklekvárral fogyasztottuk.

A farsangi időszak csúcspontja a karnevál, leghíresebb karnevál a Riói. A karnevál egyben a telet is búcsúztatja és köszönti a tavaszt.

A magyar farsang a csúcspontja a busójárás.
„Felvették a mohácsi busójárást az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Az UNESCO 2009. szeptember 28. és október 2. között tartott kormányközi bizottsági ülésén a világ minden tájáról érkezett 111 jelölésről döntöttek a jelzett időben. A szellemi örökség reprezentatív listájára 77 elemet vettek föl az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában, Abu Dhabiban rendezett ülésen, egyebek mellett a Magyarország által felterjesztett Mohácsi busójárás című jelölést is. Az eredmény azóta (többek között) az UNESCO honlapján is olvasható, a busójárásról szóló rövid leírással együtt. A nemzetközi jegyzéken szereplő elemek kihirdetésével a szervezet célja felhívni a figyelmet a kulturális örökség szóban, tudásban, készségben vagy szokásokban élő elemeinek védelmére. Napjainkban a helyi és kis közösségek kultúrájának megőrzése és aktív megélése segítheti a közösségi identitás és a kulturális sokszínűség megerősödését.”
Idén is megszervezik a BUSÓJÁRÁST.
Bővebbet az alábbi linkre kattintva megtudhat:

http://www.mohacsibusojaras.hu/?c=1&dn=1

Idén a Riói karnevál március 5-én lesz, bővebben a programról az alábbiakban:
http://www.rio-carnival.net/rio_carnival/rio_carnival_programs.php

Tánc lépések a szamba tanulásához:

Carnaval Rio de Janeiro 2010 – Aprenda a sambar – Learn how to samba dance.mp4
Carnevale di Rio de Janeiro
Carnaval Rio de Janeiro 2010 – G.R.E.S. Salgueiro – Samba-enredo

Concurso de Rainha do Carnaval 2011 HD – samba in rio
CARNAVAL NO RIO 2010 (Mulher Jaca).wmv
Finalista do Concurso de Rainha do Carnaval do RJ 2011
Régebbi bejegyzések »

A honlap lelke a WordPress