Mrita ( Enni élvezet, vagy kaland csupán? )

2010/10/31

Dódoni feta

Kategória: Uncategorized — mrita @ 18:29

A héten sajnos nagyon sok elfoglaltságom volt és így nem tudtam foglalkozni kellőképpen a blogommal, persze a főzést is egy kicsit elhanyagoltam. Tegnap Székesfehérvárra menet Velencén gyönyörű árvácskákat láttam. Az árvácska az ibolyafélék családjába tartozik, császárszakáll, papszakáll, császárvirág, macskaszemnek is hívják. Egész Európában megtalálható.
Nayon szeretem a virágokat nemcsak megnézni, de fényképezni is.
Nézzük meg ezt a pár fotót.

viragok 2

Kép1

viragok 3

Ha tegnap átállítottuk volna az órát, akkor ma tovább aludhattunk volna, de így korán keltünk aránylag és egy finom reggelivel indítottuk a napot.
Reggelire feta sajtos rántottát készítettem.

Hozzávalók:

• 6 db tojás
• 1 nagy fej hagyma
• 3 db paprika
• 10 dkg feta sajt
• só
• olaj a sütéshez

A hagymát megpucoltam, vékony szeletekre vágtam, a paprikát pedig vékony karikákra. Egy serpenyőbe egy pici olajat felhevítettem, beleraktam a felszeletelt és megsózott hagymakarikákat. Üvegesre pirítottam, majd hozzáadtam a paprikát és tovább együtt pároltam fedő alatt. Közben a tojásokat megsóztam és felvertem és hozzáadtam a hagymás paprikához, lazán megkevertem és elzártam alatta a gázt. Tetejére darabokra vágott feta sajtot szórtam.

rantotta fetaval.  1 jpg

rantotta fetaval

Kenyérrel és teával fogyasztottuk.
Ínycsiklandó reggeli volt.

Egy pár szót ejtenék a feta sajtról, amely a görög konyha egyik elengedhetetlen alapanyaga. A legismertebb feta sajt a Dódoni feta, amely kizárólag pasztőrözött kecske és juhtejből készül. Görögország Észak-nyugati régiója Epirosz kiváló terméke, melyet nemcsak a görög de a külföldi fogyasztók is elismernek. Epirosz régió fővárosa Ioannina, a Pamvotis tó nyugati partján fekszik. A török uralom idején fontos kereskedelmi és kulturális központtá alakult. Fénypontját Ali pasa uralkodása idején érte el.
Ez a régió édesanyám szülőhazája.
Nézzük meg ezt a Ioannináról készült videót.

Ioanninától a Jón-tenger felé 21 km-re található Dódoni, amely Epiros legfontosabb régészeti területe.
Már Kr.e. 2000-ben egy földistent tiszteltek itt, aki egy jósón keresztül szólalt meg.
Kr.e. a 13. századtól már Zeuszt tisztelték. Itt volt található a legfontosabb jósda egészen Kr.e. a 6. századig, amikor is Delfói átvette ezt a szerepet.

Nézzük ezt a kis videót a Dódoni fetáról.

Ebédre zöldséglevest, töltött húst, hagymás krumplit készítettem.
A zöldségleves receptjét már régebben leírtam. A töltött húshoz dagadót vásároltam, amelyet felszúrattam a hentessel.

Hozzávalók:

• 1 db dagadó
• 35-40 dkg darált hús
• 1 zsemle
• 2-3 gerezd fokhagyma
• só
• bors
• paprika
• oregáno

A darált húshoz hozzáadom a beáztatott zsemlét. 2-3 gerezd fokhagymát megpucolok fokhagymanyomón átnyomom és hozzáadom a húshoz, megsózom, megborsózom, pirospaprikát és oregánot szórok rá és alaposan összedolgozom. A dagadót megsózom kívül belül és a hústöltelékkel megtöltöm. Hústűvel, vagy fogpiszkálóval összetűzöm a húst.

dagado

A húst megborsózom és pirospaprikát és oregánot szórok rá. Tepsibe teszem és egy pici vizet és olajat öntök alá. Befóliázom a tepsit és kb. 2 és fél óráig sütöm. Néha megnézem, hogy a leve nem főtt el, ha kell utánatöltöm. Ha megfőtt leveszem a fóliát és egy picit még sütöm.

sult hus egeszben

sult hus 1

Hagymás krumplit készítettem hozzá.

Hozzávalók:

• l kg krumpli
• 2-3 fej hagyma
• olaj
• só

A megmosott krumplit héjában felteszem főni. Ha megfőtt megpucolom és krumplinyomón átnyomom. A hagymát apró kockákra vágom, olajon megpirítom, és hozzáadom a krumplit, alaposan átforgatom. Melegen tálalom. A töltött hús mellé tálaltam és csemege uborkát ettünk hozzá.

s husi

Az ebéd méltó kísérője Egri Bikavér volt, mely száraz minőségi vörösbor, bársonyos, fűszeres zamatával igen kitünő volt.

A minőségi ebédhez, valami minőségi zene is illene, s hangulatunkhoz ez a kis videó passzolt.

2010/10/26

Franciasaláta

Kategória: Uncategorized — mrita @ 19:41

Még tegnap este készítettem el a mai vacsoránkat, ami franciasaláta.

Vettem egy gyorsfagyasztott franciasaláta alapot és ebből készítettem el, de csak ezért készítettem fagyasztottból, mert hét közben kevés idő jut a főzésre, pedig imádok főzni. Szeretem az ízeket.

Hozzávalók:

• 1 csomag franciasaláta alap
• 4 db tojás sárgája
• 4 dl olaj
• 1 nagy pohár tejföl
• 1 evőkanál mustár
• só
• késhegynyi őrölt fehérbors
• cukor
• 1 evőkanál citromlé
• 2 db savanykás alma
• 2-3 db csemegeuborka
• pár szem krumpli
• főtt tojás

A burgonyát héjában, sós vízben megfőztem, megpucoltam, apró kockákra vágtam. A franciasaláta alapot szintén megfőztem enyhén sós vízben, majd lecsepegtettem. Ezeket apróra szeletelt csemegeuborkával, apró kockákra szeletelt almával összekevertem. Keményre főtt és összekockázott tojást hozzákevertem

4 db tojás sárgáját egy keverőtálba tettem, melybe tettem egy pici cukrot és sót, kézi mixer segítségével felvertem és cseppenként belecsöpögtettem a 4 dl olajat úgy vertem fel tovább, nehogy kicsapja az olaj a tojássárgáját. Így elkészült a majonéz. A tejfölt a majonézzel és a mustárral, valamint az ízesítőkkel jól elkevertem fakanállal, így elkészült az öntetem.
Az alapanyagokhoz hozzáadom az öntetet és átkeverem. A tetejére félbevágott tojásokat ültettem melyeket petrezselyem zölddel és piros arannyal díszítettem.
Jól lehűtve kínáljuk.
Görög fasírt golyókat ettünk hozzá, aminek a receptjét már leírtam.
Nagyon finom vacsora.

francia salata

g fasirt

Ehhez a vacsorához egy könnyű, száraz fehér vagy rosé bort ajánlanék. Pl. egy Kékfrankos Rosét, amely az Egri borvidék terméke, nagyon finom íz, illat és zamat anyagokkal rendelkező bor.
Ehhez a finom étel és italhoz, valami fiom halk zene is illene.

Hallgassuk meg Charles Aznavour – Toi et moi című dalát.
Jó szórakozást!

Régebbi bejegyzések »

A honlap lelke a WordPress