Mrita ( Enni élvezet, vagy kaland csupán? )

2010/09/29

Spenótos penne

Kategória: Uncategorized — mrita @ 19:26

spenotos penneSpenótos penne feta sajttal

Hozzávalók:

400 g penne
450 g fagyasztott spenót
1,5 dl tejszín
feta sajt
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
vaj

Felteszem forrni a vizet, hogy kifőzhessem a tésztát. Ha forr már a víz, akkor adok hozzá sót és olajat, hogy a tészta ne ragadjon össze és kifőzöm (forrástól számított kb. 10 perc).
Közben az apróra vágott hagymát és összezúzott fokhagymát vajon megfuttatom, majd ráteszem a szobahőmérsékleten felengedtetett spenótot. egy kicsit összeforgatom, majd felengedem a tejszínnel és megrotyogtatom.
A kifőtt és lecsurgatott tésztát beleforgatom.
Egy tűzálló tálat kivajazok és beleöntöm a tésztás spenótot, tetejére pedig a feta sajt darabkákat szórok, majd kb. 20 percre beteszem sülni.

2010/09/27

Szilvás gombóc

Kategória: Uncategorized — mrita @ 19:40

Szilvás gombócGulyásleveshez nagyon finom a szilvás gombóc, most míg lehet kapni a piacon, télen pedig fagyasztott szilvából készítem.

Hozzávalók:

• 1 kg krumpli
• kb. 25 dkg liszt
• 1 db tojás
• 1 evőkanálnyi zsír (vaj) vagy 2 evőkanál étolaj
• szilva
• őrölt fahéj
• porcukor
• zsemlemorzsa

A főtt, meghámozott és krumplinyomón áttört burgonyát kihűlés után tojással, zsiradékkal kevés sóval és liszttel összekeverem, hogy jó gyenge, de egyáltalán nem lágy tésztát kapjak.
A tésztából a tenyerembe veszek egy kis darabot amit vékonyra kinyújtok, a közepébe egy jól érett kimagozott szilvát teszek. A mag helyébe fahéjas cukrot teszek Lisztezett tenyérrel gombócot formálok. Forrásban lévő vízben (amelyben sót tettem) kifőzöm, vajon pirított zsemlemorzsára szedem és megforgatom benne.
Egyik kedvenc ételünk.

Régebbi bejegyzések »

A honlap lelke a WordPress